M - Museum Leuven
Contact information

M - Museum Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28

3000 Leuven

België

T 0032 (0)16 27 29 29

bezoekm@leuven.be

Website

M is een museum en beeldend kunstplatform voor en door mensen dat betekenisvolle verbindingen legt doorheen de tijd, met de samenleving en tussen kunstendisciplines. M realiseert zijn internationale ambities vanuit de kennisstad Leuven.

Museum M opende in 2009 in een gebouw van de Belgische architect Stéphane Beel en brengt een programma met zowel historische als hedendaagse kunsttentoonstellingen. Het museum biedt eveneens onderdak aan een collectie oude kunst, van de middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw. Het hedendaagse kunstprogramma van M belicht kunstenaars van de periode 1960 tot vandaag. Aandacht voor de kunstenaars en hun werk staan centraal. De focus ligt op solotentoonstellingen van zowel Belgische als internationale kunstenaars, zowel jong talent als gevestigde namen. M wil ook een platform zijn voor beeldende kunsten met ruimte voor onderzoek en experiment, samenwerkingen en cross-overs met andere disciplines. 

Sinds 2012 beheert M de hedendaagse kunstcollectie van Cera. M heeft deze collectie, die een doorsnede biedt van Belgische kunst na 1945, in langdurige bruikleen. De collectie telt een vijfhonderdtal kunstwerken van bijna 70 kunstenaars in uiteenlopende media met zowel videokunst, fotografie, schilderijen, tekeningen, sculpturaal werk en installaties. Vaak bevat de collectie meerdere werken of ensembles van eenzelfde kunstenaar. Er zijn ook  archiefstukken aanwezig zoals van Marcel Broodthaers en Panamarenko. Vooraanstaande Belgische kunstenaars zoals Philippe Van Snick, Jan Vercruysse, Joëlle Tuerlinckx, Jef Geys, Ann Véronica Janssens en Jacques Charlier zijn vertegenwoordigd, naast een iets oudere generatie minimalistische en abstracte kunstenaars zoals Amédée Cortier, Jo Delahaut, Walter Leblanc, Guy Mees, Marc Mendelson, Antoine Mortier, Dan Van Severen en Marthe Wéry.

www.cera.be

 

Tine D’haeyere

 

CC-BY-NC (Creative Commons 4.0)