Michel Seuphor, Béatrice, 1968

De kleindochter van Michel Seuphor (pseudoniem voor Louis Fernand Berckelaers) heeft een aantal van haar grootvaders werken aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) geschonken, in naam van haar familie. De familie Berckelaers ziet in het KMSKA de ideale partner om het werk van hun grootvader publiek toegankelijk te maken. Voor het KMSKA is de schenking een belangrijke bijdrage aan de bestaande collectie moderne kunst. Ze zal als openingspresentatie te zien zijn in het prentenkabinet van het museum. 

Michel Seuphor, à force de tourner en rond autour de rien on finit par voir que tout est immobile et que l'instant égale l'éternité, 1979 © SABAM Belgium 2021
Michel Seuphor, à force de tourner en rond autour de rien on finit par voir que tout est immobile et que l'instant égale l'éternité, 1979 © SABAM Belgium 2021

57 tekeningen

De ‘Schenking Berckelaers onverdeeldheid 2021’ bestaat uit 57 leemtetekeningen op papier. Bij dit type tekeningen werkt Seuphor met horizontale lijnen van verschillende lengtes om vormen te creëren. Een hele secure manier om kunst te benaderen, waarvoor Seuphor inspiratie haalde bij abstract kunstenaar Piet Mondriaan en de horizonlijn van de Antwerpse haven. Elk van de 57 tekeningen bestaat op zichzelf, al kunnen sommigen ook gecombineerd worden en een grotere compositie vormen.
 
Het is de eerste keer dat het KMSKA zo’n grote collectie van een abstract kunstenaar in handen krijgt. De schenking is erg belangrijk voor de collectie van het KMSKA, die voor een kleine 40% uit schenkingen bestaat. 

Michel Seuphor, Sans titre, 1952 © SABAM Belgium 2021
Michel Seuphor, Sans titre, 1952 © SABAM Belgium 2021

Openingspresentatie vernieuwd museum 

Het vernieuwde museum beschikt over een prentenkabinet. Dat is een verduisterde, beschermde omgeving om werken op papier – die erg lichtgevoelig zijn - te tonen. In het prentenkabinet zal ongeveer drie maal per jaar een nieuwe presentatie te zien zijn. Het prentenkabinet is de uitgelezen plek om deze schenking in een eerste openingspresentatie te gieten.

Seuphor en Antwerpen

Ook voor de stad Antwerpen kan deze schenking een belangrijke rol spelen. Antwerpen is de geboorteplaats van Michel Seuphor. Hier begon zijn artistieke ontwikkeling en groeide hij uit tot een culturele duizendpoot. Hij was er actief als dichter, criticus, kunsthistoricus en beeldend kunstenaar. Bovendien was Seuphor een sleutelfiguur in het Antwerpse en Europese modernisme. Zo richtte hij er vlak na de Eerste Wereldoorlog o.m. het modernistische, avant-garde tijdschrift Het overzicht op.

Meer informatie
Lees meer over leven en werk van Michel Seuphor.

Michel Seuphor, Labyrinthe, 1965
Michel Seuphor, Labyrinthe, 1965 © SABAM Belgium 2021
Michel Seuphor, Visage avec cinq regards noirs, 1965 © SABAM Belgium 2021
Michel Seuphor, Visage avec cinq regards noirs, 1965 © SABAM Belgium 2021
Michel Seuphor, Fête en Hollande, 1976 © SABAM Belgium 2021
Michel Seuphor, Fête en Hollande, 1976 © SABAM Belgium 2021

 

Date