Letterenhuis
Contact information

Letterenhuis

Minderbroedersstraat 22

2000 Antwerpen

België

T 0032 (0)3 222 93 20

letterenhuis@stad.antwerpen.be

Website

Bij een literaire archiefinstelling zoals het Letterenhuis verwacht je misschien niet dat er zich in de collectie ook kunstenaarsarchieven, laat staan kunstvoorwerpen, bevinden die gerelateerd zijn aan het modernisme. 

Het gebeurt geregeld dat er in schrijversarchieven ook plastisch werk wordt aangetroffen. Van bevriende kunstenaars bijvoorbeeld. Of van kunstenaars met wie de schrijver samen heeft gewerkt aan een tijdschrift, zoals Het Overzicht. En uiteraard zijn er de “dubbelkunstenaars”, zoals Paul van Ostaijen, van wie het Letterenhuis in de loop der jaren heel wat archiefmateriaal heeft verzameld, maar ook tekeningen, schetsen en collages. 

Daarnaast bewaart het Letterenhuis archieven van kunstenaars zoals Paul Joostens en Jozef Peeters, die niet alleen correspondentie, teksten en dagboeken bevatten, maar ook schetsen, tekeningen en ontwerpen. Ook de archieven van kunstcritici die zelf ook kunstenaar waren bevatten veel relevant materiaal: Michel Seuphor, van wie het archief destijds door de Vrienden van het Middelheimmuseum werd verworven en aan het Letterenhuis werd overgemaakt, bewaarde onder meer een schat aan (vooral documentair) plastisch werk en talloze foto’s. Het archief van Maurice Bilcke is niet alleen een bron van informatie over onder meer het modernisme, maar bevat ook een mooie collectie prenten en een massa foto’s van kunstenaars en hun werk. 

Het Letterenhuis verzamelt sinds jaar en dag ook affiches, over het hele brede culturele domein. Het spreekt vanzelf dat ook die collectie mooi modernistisch materiaal bevat.

Door de archieftechnische benadering van de collectie is de term ‘modernisme’ niet traceerbaar via de databank Agrippa. Je kan enkel op naam van personen, organisaties en tijdschriften zoeken.

 

Isabelle van Ongeval

 

CC-BY-NC (Creative Commons 4.0)